Thursday, January 5, 2012

Фобос-Грант ќе падне на Земјата за две недели!


Последниот обид на Русија за да ја спаси мисијата не заврши со успех. Лансирањето на мисијата беше успешно, но истата пропадна кога сателитот не успеа да ја напушти ниската орбита на Земјата, и истата е веќе напуштена и е прогласена за неуспешна. 

Во претходната статија која беше објавена на нашиот блог можевте да прочитате дека мисијата уште на 13 Ноември минатата година беше неуспешна. Речиси целиот свет пробуваше да воспостави контакт со мисијата (Европската Вселенска Агенција, НАСА, Руската Вселенска Агенција и тн.), но сите обиди освен еден мал сигнал завршија неуспешно. 

Научниците прогнозираат дека во периодот помеѓу 6 и 19 Јануари леталото треба да се растури во делови и да падне на Земјата. Значи деновите не очекува дожд од метал вреден 1.2 милијарда американски долари!

Автор: Мартин Страхиловски

No comments:

Post a Comment