Monday, March 26, 2012

Несекојдневен спектакл на небото: Месечина, Јупитер и Венера!

 Вечерва во 19.30 на запад, на ноќното небо може да се погледне несекојдневен природен феномен. Венера, Јупитер и Месечината во вертикална линија.
Сепак, феноменот е видлив и од градска средина, па дури и направивме една слика со опрема која ни се најде при рака, LG Optimus 7 со 5 мегапикселна камера, ISO-0 и експозиција од 1/9 секунди. Интересен феномен кој не треба да се пропушти! Инаку на сликата е отсутен Јупитер затоа што веќе беше ниско на хоризонтот и немаше можност од градска средина да се фотографира.


Извор: Таб.мк

Sunday, March 18, 2012

Летно сметање на времето

Летното сметање на времето или летното време е конвенција за поместување на часовниците така што попладнето да има повеќе дневна светлина, а за сметка на тоа утрата да бидат пократки. Вообичаено е часовниците да се поместуваат еден час нанапред на пролет, а да се враќаат еден час наназад на есен. Овој систем е предложен во 1905. од Вилијам Вилет, а првпат бил широко применет во 1916. како военовременска мерка насочена кон заштеда на јаглен. И покрај несогласувањата, многу земји го користат овој систем. Денес во Европа е прифатена конвенцијата летното сметање на времето да започнува во последната недела од март, а да завршува во последната недела на октомври. Во САД летното сметање започнува во втората недела на март, а завршува во првата недела на ноември. На Јужната хемисфера почетокот на летното време е обратен од Северната...

Останатиод дел од статијата е на следниот линк!