Sunday, November 13, 2011

Русија повторно не успеа да воспостави контакт со сондата за Марс

Сондата Фобос - Грант во вселенскиот центар Баиконур 

Русија повторно не успеа да оствари контакт со сондата Фобос - Грант, чии мотори не успејаа да го стават леталото на курс кон Марс веднаш по полетувањето, па сондата беше заробена во лоша земјина орбита.

„Напори за да се оствари контакт беа направени изминатата ноќ од Руските техничари од Европската вселенска агенција. Ова беше направено од Баиконур и од други области кои ја пратат мисијата, но не беше воспоставен контакт“ - изјавија официјалните извори од Руската вселенска агенција.

Исто така изворите велат дека и американските научници се вклучени во напорите за спас на мисијата кои имаат рок до 21 Ноември за остварување на контакт.

Леталото кое е дизајнирано за донесување назад примероци од карпестата почва и тлото од најголемата месечина на Марс. Фобос е моментално „заглавен“ во „помошна орбита“ околу Земјата. Исто така Фобос - Грант го носи и првиот кинески сателит за Марс, Yinghuo-1.

Автор: Мартин Страхиловски

No comments:

Post a Comment