Thursday, November 24, 2011

Новиот проект на Хабл ќе се вклучи во истражувањето на космичкото време

Амбициозен нов проект со помош на телескопот Хабл, ќе им овозможи на астрономите да навлезат длабоко во универзумот, во пет насоки за документот од раната историја на една ѕвезда, галаксија, односно нивното формирање и нивната еволуција. Телескопот Хабл на Мулти-Трезор циклус на програмата ќе слика повеќе од 250.000 далечни галаксии, за да го обезбеди првиот сеопфатен поглед на структурата и монтажата  на галаксиите во текот на првата третина од космичкото време. Ова е обид за да се направи најдобра употреба на Хабл, додека е на врвот на своите можности и да обезбеди големо наследство и множества на податоци за возраста на небесните тела, рече Сандра Фабер, водач на проектот на Универзитетот во Калифорнија, Санта Круз.Други цели на проектот се да се погледне за клучни податоци за најраните фази на на формирањето на таканаречените супермасивни црни дупки и да се најдат далечните супернови, кои се важни за разбирање на темната енергија и забрзување на ширењето на универзумот.

Тие напори се потпираат на моќната инфрацрвена камера на телескопот Хабл, како и широкото поле на камерата 3 како и за напредни телекоп камери за Surveys (ACS). Предлогот, кој собира голем интернационален тим на соработници е награден со рекордни 902 орбити на набљудување на космичко време како еден од трите големи проекти избран за Хабл Мулти-циклус на програмата за финансии. Следење на времето, вкупно околу три и пол месеци ќе бидат распоредени во текот на следните две до три години.Фабер и нејзините колеги очекуваат првите податоци да бидат достапни до крајот на годината. Податоците од овој проект ќе бидат достапни до целата заедница со астрономијата не е комерцијален Фабер период за тимот да спроведе своја анализа. Веројатниот резултат ќе биде трка меѓу екипи на научниците да ги објави првите резултати од оваа нова ризница на податоци. Фабер,  рече дека проектот ќе дава податоци за тоа како богато ќе ги задржи астрономите зафатени за годините што доаѓаат. "Ние сме многу возбудени, не само за 900 орбити, но, исто така,и за тоа што овој нов апарат може да направи. Ова е едноставно неверојатно што тој го гледа , "Фабер рече. "Овој проект е најголемиот настан во мојата кариера, кулминација на три децении на работа со големи телескопи, да се проучува еволуцијата на галаксиите."Дополнителни информации за проектот се достапни на Cosmology Истражување Мулти-Трезор циклус за Програмата на веб-страницата.

Автор: Бобан Митовски

Monday, November 14, 2011

Честитка од Земјата!


За време на мисијата на екипажите 28 и 29 до Меѓународната вселенска станица, се направени многу неверојатни фотографии кои може да ги погледнете во следното видео. Уживајте!Автор: Мартин Страхиловски

Sunday, November 13, 2011

Русија повторно не успеа да воспостави контакт со сондата за Марс

Сондата Фобос - Грант во вселенскиот центар Баиконур 

Русија повторно не успеа да оствари контакт со сондата Фобос - Грант, чии мотори не успејаа да го стават леталото на курс кон Марс веднаш по полетувањето, па сондата беше заробена во лоша земјина орбита.

„Напори за да се оствари контакт беа направени изминатата ноќ од Руските техничари од Европската вселенска агенција. Ова беше направено од Баиконур и од други области кои ја пратат мисијата, но не беше воспоставен контакт“ - изјавија официјалните извори од Руската вселенска агенција.

Исто така изворите велат дека и американските научници се вклучени во напорите за спас на мисијата кои имаат рок до 21 Ноември за остварување на контакт.

Леталото кое е дизајнирано за донесување назад примероци од карпестата почва и тлото од најголемата месечина на Марс. Фобос е моментално „заглавен“ во „помошна орбита“ околу Земјата. Исто така Фобос - Грант го носи и првиот кинески сателит за Марс, Yinghuo-1.

Автор: Мартин Страхиловски

Tuesday, November 8, 2011

Русија испраќа живот на Марс (и назад) утре!


Не сме сигурни дали постои или не живот на Марс, но сигурно Русија ќе го смени тоа. Русија прави проактивен чекор напред кон целата ситуација и испраќа летало до црвената планета со товар од микробиолошки бактерии.

Рисија ќе ја лансира својата Phobos - Grunt мисија кон Марс утре. Примарната мисија на леталото ќе биде слетување на Фобос (најголемата месечина на Марс), геолошки операции и собирање на камења, и враќање назад на Земјата до 2014. Во леталото ќе се најде и специјален биолошки товар од Планетарното здружение кој содржи 30 видови на живот, од бактерии, па до микроорганизми.


Во леталото ќе се најдат и водените мечки. Тие се микроскопски животни, кои може да бидат до милиметар во големина, и се докажани преживувачи на топло, ладно, дехидрација, радијација, вакуум на вселената, и речиси насекаде каде биле ставени. Идејата позади експериментот е да се види дали е возможно за живите организми (без разлика дали е бактерија или нешто пософистицирано) да патуваат помеѓу планети и дали ќе преживеат, а со тоа ќе се провери теоријата дали животот на Земјата е пристигнат од Марс или можеби од подалеку.

Автор: Мартин Страхиловски

Monday, November 7, 2011

Улично осветлување едно од знаците за постоење на вонземска цивилизација


Ulicno osvetluvanje edno od znacite za postoenje na vonzemska civilizacija
Досега астрономите вонземјаните ги бараа, барајќи радио сигнали и ултра-кратки ласерски пулсеви, кои евентуално би ни ги праќале. Ави Лоеб од Харвард-Смитсониан Центарот за Астрофизика и Едвин Тарнер од Универзитетот Принстон објавија труд во кој предлагаат нова техника за барање вонземајани: преку барање на градско осветлување.

Како и методите на SETI, така и оваа метода се заснова на претпоставката дека вонземјаните користат технологија слична на нашата. Во овој случај, многу веројатно е дека било која цивилизација која е развиена во светлина ан својата ѕвезда, би имала потреба да вклучи сијалици преку ноќ.

Како ќе се распознаваат ваквите светилки од блесоците на ѕвездата? Додека орбитира планетата, има фази слични како оние на нашата Месечина. Кога е во мрачна фаза, ноќното осветлување би било повидливо од онаа рефлектираното од светлата страна. Па, вкупниот флукс од планетата со осветлени градови ќе биде со мерливи разлики од планета која нема такви.

Засега, потребни е нова генерација телескопи за вакво нешто. Денешните најдобри телескопи можат да забележат град со големина на Токио во Кујперовиот Појас. Но, потенцијалните населени планети се многу подалеку. Сепак, ваката техника е значаен чекор напред, бидејќи ако вонземјаните се развиваат како нас, ние со зголемената употреба на оптички кабли стануваме сè поневидливи за некого од страна. Така, уште малку па сијалиците најдобро ќе не откриваат. Затоа ова е можеби најдобрата метода, освен, се разбира, ако вонземјаните не се ноктурни.

Автор: Марко Маневски
Слика: David A. Aguilar (CfA)

Saturday, November 5, 2011

Голем астероид ќе помине покрај Земјата на 8 Ноември!

Слика од астероидот кој ќе помине покрај Земјата

2011 беше година исполнета со неверојатни астрономски случувања. Ги погледнавме финалните летови на Шатл програмата, доказ дека на Марс има вода во големи количини и еден подмолен премин на астероид кој го забележавме доцна. За среќа помина блиску до Земјата без никакви последици. 

На 8 Ноември ќе бидеме сведоци на уште еден астрономски евент на премин на масовен астероид наречен 2005 YU55, кој беше откриен во 2005 година. Астероидот беше забележан од Robert McMillan од Steward Observatory во Аризона, кој од 2010 ја изучува и предвидува траекторијата на астероидот дека не е ризик за судар со Земјата. За разлика од 2011 MD астероидот (кој помина покрај земјата во Јуни оваа година), кој беше со големина на автобус, 2005 YU55 е многу поголем. Пресметана сликовито, големината му изнесува колку еден Американски носач на авиони. На 8 Ноември масивната карпа ќе помине на одалеченост од около 8.5 лунарни орбити од нашата планета, што го прави астероидот со најблизок премин со таа големина уште од 1976.

Научниците се уверени дека YU55 не претставува ризик за Земјата за следните 100 години, а следниот премин на голем астероид до Земјата ќе биде во 2028. Но се разбира малите астероиди имаат тенденција да поминат незабележани покрај Земјата, па немојте да бидете изненадени  ако забележиме уште некој астероид порано од 2028. 

Автор: Мартин Страхиловски